ויהי אור

"וַיַרְא אֱלֹהִים אֶת הָאוֹר, כִּי טוֹב".

כבר ברגעים הראשונים של בריאת העולם, כך עפ"י ספר בראשית, מזוהה האור עם טוב ומסמל קדושה ורוחניות, וגם האדריכלות של ימינו רואה באור – בין אם מלאכותי ובין אם טבעי – מקור ליופי, אנרגיות נכונות ואיכות חיים גבוהה.
ראשית, האור הוא פונקציונלי, אבל מעבר לחיוניות שלו מבחינת התפקוד היומיומי שלנו הוא גם מאפשר לנו ליצור בכל חלל ובכל מרחב אווירה רצויה ותחושות מדויקות, כך שכדאי להקדיש לעיצוב התאורה זמן, מחשבה ותשומת לב.
התאורה לא נועדה להשפיע על האינטלקט אלא על החושים, וזאת מתוך פרשנות שמעניק מעצב התאורה לחלל שאותו הוא מאיר– פרשנות המבוססת על התבוננות מעמיקה בחלל, ונדרשת היכולת להבין ולחוש אותו.
לאחר מציאת הפרשנות הנכונה ביותר מגיע שלב התכנון והבחירה, שבו אנו מממשים את החזון שלנו לגבי האווירה בחלל. מימוש החזון נשען על שילוב מדויק ביןאור טבעי למלאכותי, מציאת המיקומים האופטימליים מהם יבקע האור וכמובן בחירת גופי תאורה המשתלבים היטב במרחב ומהווים בעצמם מוקד עניין ויופי.

מציאת האיזון המדויק בין אור לחושך
אין אור ללא חושך, ולהיפך, כך שאחד הנדבכים המרכזיים של עיצוב תאורה שייצור את החוויה הנכונה ביותר הוא מציאת האיזון המדויק בין אור לחושך.
ה"משחק" בין אור לחושך ובין תאורה והצללה מאפשר בין השאר להדגיש נפחים וקומפוזיציה, להבליט אלמנטים שונים בחלל ואף להפוך את החלל כולו לסיפור מרתק.
איזון זה, אגב, משפיע עלינו גם מבחינה כימית: אחד ההורמונים שמפרישה בלוטת האצטרובל (ההיפותלמוס) הוא מלטונין, שבין השאר מווסת את מחזור העירות-שינה, אם תרצו ה"שעון הביולוגי" שלנו.
רמות המלטונין המיוצרות בהיפותלמוס מושפעות הן מאור טבעי והן מאור מלאכותי, ומשפיעות על מידת הערנות, על איכות השינה וגם על מנגנונים חיוניים רבים בגוף, כך שלמינוני האור והחושך במרחבים השונים של הבית חשיבות רבה גם בהיבט הבריאותי– כשאנחנו משכילים ליצור את המינונים הנכונים ביותר עבורנו ועבור סגנון החיים שלנו אנחנו זוכים לתרומה משמעותית לאיכות החיים.

תאורה עפ"י הפנג שואי
תורת הפנג שואי מחלקת את החללים השונים לשתי קטגוריות עיקריות: חללים יאנגים– אזורים המתאפיינים בפעילות אינטנסיבית יחסית, אזורי עבודה ותנועה רבה; וחללים ייניים – חדרים המשמשים לשינה ומנוחה.
בחללים מהסוג הראשון רצוי לאפשר אור רב יותר, ואילו בחללים הייניים כדאי להקפיד על אור רך, נעים ובכמות מועטה יחסית, ובפרט להשתמש בתאורת אווירה.

ה"אני מאמין" שלי
אני מייחסת חשיבות רבה לתכנון מדויק של תאורה במרחבי הבית השונים ולמעשה מאמינה כי ללא אור לא ניתן ליצור חוויה אדריכלית משמעותית באמת.
העקרונות המנחים אותי בתכנון תאורה:
* תאורה טבעית – שימוש בחלונות גדולים, ואפילו ענקיים, על מנת שבני הבית יוכלו ליהנות מאור טבעי בשפע. חלונות אלה מאפשרים גם להכניס את הטבע לבית ולטשטש את הגבול המלאכותי בין פנים וחוץ.

* תאורה שקועה או נסתרת – את החלק העיקרי של התאורה המלאכותית אני מעדיפה שלא להבליט, אלא להעניק לאור עצמו את המקום הראוי לו. בדרך זו מתמקדת תשומת הלב באלמנטים המוארים בחלל ולא בגופי התאורה.

* הדגשת גופי תאורה בעלי תפקיד עיצובי – ברוב החללים ישנו מקום גם למספר מצומצם של גופי תאורה בעלי תפקיד עיצובי מובהק, ואותם אני בוחרת להבליט. מאחר שמדובר בגופי תאורה בעלי נוכחות של ממש במרחב, באופן טבעי הם נבחרים בקפידה כך שגם הם עצמם יהיו מרהיבי עין וחשוב מכך, ייצרו הרמוניה עם שאר האלמנטים בחלל.